Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép  

Előzmények, tervek

A Szigethalom Város területén található hajdani légvédelmi laktanya a rendszerváltást követően elvesztette funkcióját. A több mint 20 hektáros terület hasznosítására több elképelés is született, míg végül az önkormányzat úgy döntött: többfunkciós szabadidős létesítmény kialakításába kezd. A sport-, valamint oktatási és szabadidő centrumot is magába foglaló komplexum harmadik eleme egy, a IX-XI. század történelmét régészetileg hitelesen bemutató skanzen, amely oktatási, szabadidős és sportfunkciója révén szervesen illeszkedne a másik két létesítményhez, miközben hagyományőrző és -teremtő feladatokat is ellátna. Az ötlet megvalósítása érdekében az önkormányzat 2006-ban felvette a kapcsolatot a Budapesten már több mint egy évtizede működő Őskultúra Alapítvánnyal, s a megbeszélések eredményeképpen a következő terv körvonalazódott.

A Szigethalmon épülő Emese park (Európai Középkori Skanzen) a kontinensen ebben a formában egyedülálló létesítményt takar, melynek része a támogatás elnyeréséből felépült lovagi csarnok. Az elnevezés (angolul European Medieval Settlement, rövidítve Emese park) kezdetben a IX.-XI. századi Magyarország, hosszabb távú fejlesztésként Európa történelmét jelenítené meg, testközeliségében közérthetőbb képet nyújtva a korai középkor iránt érdeklődőknek úgy, hogy közben ún. élő hagyományparkként is működik. Távlati célja hiteles képet festve bemutatni az egyes országok hagyományait, kultúrájuk értékeit, sajátosságait, hasonlóságait és egymásra hatásait. A park megteremtené az Európai Unió országai közötti egység újabb szintjét, lehetőséget biztosítva az országok saját és egységes pozitív imázsának kialakítására, illetve fejlesztésére.

Az Emese parkot a 15 éve működő Őskultúra Alapítvány vezetője álmodta meg történészek, régészek, szakemberek, lelkes amatőrök bevonásával. Ennek előzményeként lényegesen kisebb kivitelben már egy évtizede működött egy hasonló intézmény a fővárosban, ahol bemutatókat, élő történelem órákat tartottak, táboroztattak. Az idő múlásával kinőtte magát, új helyszínt kellett keresni: ezt a szigethalmi önkormányzat biztosította, amely vállalta, hogy az álmot teljes egészében megvalósítja.

A 12 hektáron elterülő park magját egy - részlegesen elkészült -, régészetileg hiteles mintákra épülő Szent István korabeli falu adja. A 15-20 skanzen házikóból 4 épül, illetve készen áll (földházak, fazekasműhely, kovácsműhely), egy jurta berendezéssel, kiállítással állandóan, több (8-10) időszakosan áll, kész az íjászpálya, a lovas karám, épül a templomkert. A vadas kert építése megkezdődött.

A faluban ezen kívül lovagi tornákra is alkalmas lovagi csarnok, küzdőtér, nagy kiterjedésű vásártér valamint egy templom lesz. A falu házaiban korabeli mesterségek, élethelyzetek, enteriőrök megismerésére nyílik lehetőség egyrészt múzeumi, másrészt élettér jelleggel. A falu dombjára a későbbiekben Árpád-kori templom épül, amely alatt Mitrász-szentély lesz, a Római Birodalom területén elterjedt Mitrász-vallás szent helye.

A vásártér egy olyan többfunkciós közösségi tér, ahol fesztiválok, ünnepek, nagyobb események idején különféle előadások tarthatók, mindenféle típusú kitelepülések szervezhetők, illetve nyüzsgő vásári forgatag alakulhat ki.

A vásártér mellett található egy karám, amely a park háziállatainak (puli, agár, hucul és pónilovak, racka juh, stb.) ad otthont.

A terület déli részén, fás-ligetes területen, a jelenlegi (mesterséges-természetes) domborzati viszonyokat kihasználva, két tavat alakítunk ki.

A terület déli oldalán található, DNY-ÉK irányban húzódó kerítés melletti terep lovas íjászpálya helyszínéül szolgálna.

A Kárpát-medence korabeli vadállatait (őz, szarvas, farkas, medve, vaddisznó, európai bölény, stb.) karámokkal elkerített vadasparkban mutatjuk be.

Közelében cölöpvár épül.

A tavak mögötti (fesztiváltér melletti) nagy, üres, sík területen egyfajta kemping kap helyet, amely a hadi- és nyári táborok, családi hétvégék, fesztiválok, illetve különböző programokban résztvevő látogatók lakósátrainak elhelyezését biztosítja.

A program azonban nem különálló tevékenység, hanem egy átfogó koncepció része. Hosszú távon, jelen kulturális projekten túlmutatva az önkormányzat egy több egységet és funkciót magába foglaló, városi sport-szabadidős és oktatási-kulturális park létrehozásában gondolkodik.

A sportközpont infrastruktúrája segítségével olyan sportrendezvények tartására nyílik lehetőség, mint pl. megyei, kispályás foci-, illetve teniszmeccsek, stb. Az Európai Középkori Skanzen területén lévő hadihagyomány-őrzéshez kapcsolódó sporttevékenységek (íjászat, lovasíjászat, kopjahajítás, bajvívás, evezés, stb.) űzésére is lehetőség nyílik.

Az önkormányzat terveiben egy oktatási és konferenciaközpont kialakítása is szerepel, amelyben kiegészítő szolgáltatásként fitness-wellness és sportszolgáltatások (szauna, szolárium, jacuzzi, ping-pong, biliárd, stb.) találhatók. Utóbbi intézményben képzések, tréningek tartására nyílik lehetőség, illetve az Európai Középkori Skanzenhez kapcsolódó oktatási és az oktatáshoz kapcsolódó egyéb tevékenységek gyakorlására: erdei iskola, élő történelemóra, kísérleti régészet, főiskolai gyakorlati hely, stb.). A szabadidős funkciót az Európai Középkori Skanzen területén megvalósítandó programok, fesztiválok szolgálják.